Opublikowany przez: monika.g 2019-07-19 14:46:49
Autor zdjęcia/źródło: lody nad morzem @ pixabay.com
Jak co roku Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie skontrolowała lodziarnie i budki z lodami na Pomorzu. Kontrola wykazała, że w co czwartej próbce lodów występują groźne bakterie. Powodem takiego stanu jest nieprzestrzeganie zasad higieny oraz niewłaściwe czyszczenie sprzętu do wyrabiania lodów.
W skażonych lodach znajdowały się enterobakterie do których należą m.in Salmonella czy bakterie Escherchia coli. Enterobakterie występują również naturalnie w jelicie grubym, ale w małej ilości i są uznawane za patogeny. Powodują one zaburzenia żołądkowo-jelitowe takie jak bóle brzucha, skurcze jelit, niestrawność, biegunki i wymioty. Mogą one wywoływać również poważniejsze problemy układu pokarmowego takie jak czerwonka bakteryjna oraz dur brzuszny.
Bakterie te są szczególnie niebezpieczne dla dzieci, których organizmy są wrażliwsze na ich działanie i bardzo łatwo się odwadniają. Powinny na nie uważać także osoby o niskiej odporności oraz zmagające się z chorobami układu pokarmowego.
Pocieszający jest jednak fakt, że w tym roku sytuacja jest lepsza niż rok temu, gdy bakterie wykryte zostały w co trzeciej próbce lodów.
ZOBACZ TAKŻE:
LODY DOMOWE – przepis dla małych i dużych łasuchów>>
Lody domowej roboty - PYSZNE I PROSTE>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.